Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Kozienickie przysmaki

magazyn kulinarny Polska 2023  b.o.
zdjęcie

W skrócie

Prowadzący jedzie w okolice Puszczy Kozienickiej. W tym rejonie Mazowsza spożywano dużo dań z kapusty. Kucharz przyrządza zupę z rwokami, czyli kluseczkami na bazie ziół z jagnięciną.

Oglądaj w telewizji

Program archiwalny.

Opis

Polska kuchnia, oprócz tradycyjnego schabowego i pierogów, ma do zaoferowania wiele innych smacznych dań. Karol Okrasa podróżuje po naszym kraju i przedstawia regionalne produkty i ich wytwórców. Z pomocą gości przygotowuje proste lokalne potrawy. Pokazuje również, jak z produktów dostępnych w zwykłych sklepach przyrządzić ciekawe dania inspirowane kuchnią polską i regionalną.

W poszukiwaniu nowych smaków kucharz udaje się w okolice Puszczy Kozienickiej. W tym rejonie Mazowsza spożywano dużo kapusty, którą kiszono w wielkich dębowych kłodach lub beczkach zwanych śledziówkami. Z liści przygotowywano np. gołąbki faszerowane kaszą jaglaną. W każdej chłopskiej chacie nie mogło zabraknąć chleba. Wypiekano go na zakwasie z mąki żytniej razowej lub z mąki mieszanej zwanej spółką. Mieszkańcy chętnie korzystali z darów lasu: grzybów, jagód czy dziko rosnących roślin. Podczas swojej wędrówki Karol spotyka panią Justynę, która interesuje się lokalną kuchnią i podzieli się swoimi przepisami. Prowadzący przygotuje: zupę z rwokami, czyli kluseczkami na bazie wiosennych ziół z jagnięciną, parzybrodę ze słodkiej kapusty z kiszonymi ziemniakami i sosem z rydzów oraz sójki kozienickie, czyli pieczone pierożki z farszem z kaszy jaglanej, kapusty, grzybów i serka koziego.

Twórcy

Zobacz także

Ładuję...