Makłowicz w podróży: Podróż 18. Słowacja - Na wschód

magazyn kulinarny Polska 2010  b.o.
zdjęcie

W skrócie

Robert Makłowicz na wschodniej Słowacji zwiedza m.in. muzeum Andy'ego Warhola. W Mikowej gotuje kluski ze słoniną i bryndzą. W Koszycach przyrządza kotlety wieprzowe z leczo.

Oglądaj w telewizji

Wt 26.11 16:45
TVP HDlogo

Opis

Program skierowany do widzów, którzy lubią poznawać nowe miejsca i kraje poprzez ich tradycje kulinarne, specjały charakterystyczne dla danego regionu, typowe potrawy i napoje. Autorzy proponują przy okazji zapoznanie się z historią odwiedzanych regionów, a także najbardziej charakterystycznymi dla nich miejscami i zabytkami. Nie zabraknie oczywiście potraw przyrządzanych przez Roberta Makłowicza w nietypowym otoczeniu. Wcześniej jednak prowadzący odwiedza lokalne sklepy lub targi, by zaopatrzyć się w niezbędne produkty.

Relacja z samochodowej wyprawy Roberta Makłowicza na wschodnią Słowację. Pierwszym przystankiem na trasie podróży są Medzilaborce, miasto, w którym znajduje się muzeum Andy'ego Warhola. Instytucja leży na szlaku turystycznym Artyści Pogranicza. Po polskiej stronie w Sanoku można obejrzeć prace Zdzisława Beksińskiego. W rodzinnej wsi Warholów, w Mikowej, kucharz z Krakowa gotuje miejscową specjalność: kluski ze słoniną i bryndzą, zwane tutaj strapaczką. Największym miastem wschodniej Słowacji są Koszyce. Tu przyszedł na świat węgierski pisarz Sándor Márai, autor "Wyznań patrycjusza". Nad miastem wznosi się zbudowana w stylu późnogotyckim katedra św. Elżbiety. W Koszycach Robert przyrządza kotlety wieprzowe z leczo, a w miejscowych restauracjach degustuje: kaczkę w czerwonej kapuście, befsztyk wołowy i placki ziemniaczane z grzybami, strudel makowy z wiśniami, tort Dobosza oraz lindzkie ciasteczka kruche. Koszyce szykują się do organizacji MŚ w hokeju na lodzie w 2011 roku, a dwa lata później staną się Europejską Stolicą Kultury.

Twórcy

Zobacz także

Ładuję...