Makłowicz w podróży: Podróż 41. Malezja - Penang

W skrócie
Podróżując po Malezji, Robert Makłowicz trafia na wyspę Penang, zamieszkaną przez Malajów, Chińczyków, Hindusów i Tajów. Odwiedza tamtejszą szkołę gotowania, gdzie kosztuje lokalnej zupy asaam laksa.
Oglądaj w telewizji

Opis
Program skierowany do widzów, którzy lubią poznawać nowe miejsca i kraje poprzez ich tradycje kulinarne, specjały charakterystyczne dla danego regionu, typowe potrawy i napoje. Autorzy proponują przy okazji zapoznanie się z historią odwiedzanych regionów, a także najbardziej charakterystycznymi dla nich miejscami i zabytkami. Nie zabraknie oczywiście potraw przyrządzanych przez Roberta Makłowicza w nietypowym otoczeniu. Wcześniej jednak prowadzący odwiedza lokalne sklepy lub targi, by zaopatrzyć się w niezbędne produkty.
Podróżując po Malezji, Robert trafia na wyspę Penang, zamieszkaną przez Malajów, Chińczyków, Hindusów i Tajów. Odwiedza tamtejszą szkołę gotowania, gdzie kosztuje lokalnej zupy asaam laksa. Z kolei na plaży, pod palmami, samodzielnie gotuje curry rybne. Po posiłku wyprawia się w góry, gdzie na rozległych plantacjach uprawia się owoce, m.in. ananasy, jabłka wodne i kwaśne indyjskie czereśnie.