Makłowicz w podróży: Podróż 13. Austria - Schladming - Dachstein

magazyn kulinarny Polska 2010  b.o.
zdjęcie

W skrócie

Schladming jest narciarską stolicą tego austriackiego landu. Makłowicz przygotowuje tu alpejskie kluseczki serowe. Później zwiedza miejscową gorzelnię oraz fabrykę lodenu.

Oglądaj w telewizji

Program archiwalny.

Opis

Program skierowany do widzów, którzy lubią poznawać nowe miejsca i kraje poprzez ich tradycje kulinarne, specjały charakterystyczne dla danego regionu, typowe potrawy i napoje. Autorzy proponują przy okazji zapoznanie się z historią odwiedzanych regionów, a także najbardziej charakterystycznymi dla nich miejscami i zabytkami. Nie zabraknie oczywiście potraw przyrządzanych przez Roberta Makłowicza w nietypowym otoczeniu. Wcześniej jednak prowadzący odwiedza lokalne sklepy lub targi, by zaopatrzyć się w niezbędne produkty.

Styryjskie Schladming jest narciarską stolicą tego austriackiego landu i gospodarzem prestiżowych zawodów alpejskiego Pucharu Świata FIS. Spośród miejscowych lokali kucharz z Krakowa poleca gospodę byłego trenera austriackiej kadry alpejskiej i restaurację z mini-browarem w centrum miasteczka, w której można spróbować dania styryjskiej kuchni. W górach ponad miastem krytyk kulinarny spod Wawelu przygotowuje alpejskie kluseczki serowe. Później udaje się na wycieczkę po okolicy. Zwiedza miejscową gorzelnię, w której powstaje m.in. destylat z siana, oraz podgląda pracę w fabryce słynnej grubej tkaniny loden, wytwarzanej z owczej wełny.

Twórcy

Zobacz także

Ładuję...