W kotle historii: Wiejsko i wielkomiejsko. Czym Georges Sand karmiła Chopina

magazyn kulinarny Polska 2020  od 12 lat
zdjęcie

W skrócie

Widzowie poznają przepisy George Sand z Berry, która była znakomitą kucharką. Receptury zachowały się dzięki wnuczce kobiety, Aurorze Sand. Będą to placek z ziemniakami i serem oraz potage a la reine.

Oglądaj w telewizji

Program archiwalny.

Opis

Wraz z Łukaszem Modelskim widzowie przeniosą się w przeszłość, by poznać kulinarne smaki dawnych lat. Każdy odcinek poświęcony jest innej ważnej historycznie dacie. Prowadzący, historyk sztuki i kultury średniowiecza, przedstawi ciekawe przepisy, po które sięgał m.in. kucharz króla Stanisława Augusta Poniatowskiego czy mistrzowie w Wersalu. Nie zabraknie też receptur z kuchni polowych z czasów bitwy warszawskiej.

W tym odcinku programu widzowie poznają przepisy George Sand z Berry, która wbrew stereotypom była znakomitą kucharką, a tworzone przez nią smaki weszły do kanonu romantycznej kuchni. Receptury zachowały się dzięki wnuczce kobiety, Aurorze Sand. Są to placek z ziemniakami i białym serem oraz potage a la reine. Prezentuje je Łukasz Modelski.

Twórcy

Zobacz także

Ładuję...