W kotle historii: Konrad porywa Henryka. Święta i wojska Piastów

magazyn kulinarny Polska 2020-2024  od 12 lat
zdjęcie

W skrócie

Jadwiga Andechs, żona Henryka Brodatego, księcia Śląska, już za życia cieszyła się opinią świętej. Odwołując się do jej historii, twórcy programu spróbują odtworzyć, co jadano w piastowskich rodach.

Oglądaj w telewizji

So 4.05 7:40
TVP Historialogo
So 4.05 13:50
TVP Historia 2logo
Nd 5.05 9:30
TVP Historia 2logo

Opis

Wraz z Łukaszem Modelskim widzowie przeniosą się w przeszłość, by poznać kulinarne smaki dawnych lat. Każdy odcinek poświęcony jest innej ważnej historycznie dacie. Prowadzący, historyk sztuki i kultury średniowiecza, przedstawi ciekawe przepisy, po które sięgał m.in. kucharz króla Stanisława Augusta Poniatowskiego czy mistrzowie w Wersalu. Nie zabraknie też receptur z kuchni polowych z czasów bitwy warszawskiej.

Jadwiga Andechs, żona Henryka Brodatego, księcia Śląska, już za życia cieszyła się opinią świętej. Pierwszy cud, którego dokonała, miał miejsce jeszcze w czasach jej życia. Śląska księżna przekonała Konrada Mazowieckiego, by uwolnił jej męża - najpoważniejszego konkurenta mazowieckiego władcy. Twórcy programu spróbują też odtworzyć, co jadano w najmożniejszych piastowskich rodach w pierwszej połowie XIII wieku.

Twórcy

Zobacz także

Ładuję...