Okrasa łamie przepisy: Polska kaszanka
W skrócie
Kucharz przygotuje potrawy z kaszanką. Będą to m.in. krokiety z kaszanki z kozim serem, filety z sandacza z pikantną kaszanką i gruszką oraz ziemniaczane placuszki z nadzieniem z kaszanki i kaczki.
Oglądaj w telewizji
Opis
Polska kuchnia, oprócz tradycyjnego schabowego i pierogów, ma do zaoferowania wiele innych smacznych dań. Karol Okrasa podróżuje po naszym kraju i przedstawia regionalne produkty i ich wytwórców. Z pomocą gości przygotowuje proste lokalne potrawy. Pokazuje również, jak z produktów dostępnych w zwykłych sklepach przyrządzić ciekawe dania inspirowane kuchnią polską i regionalną.
Kucharz przygotuje swoje propozycje potraw z kaszanką, która ma w naszym kraju wielu amatorów. W XVII wieku, jak opisuje Pasek w pamiętnikach, była jeszcze zupełnie nieznana, trafiła na polskie stoły później, prawdopodobnie z Niemiec przez Śląsk. Dziś je się ją chętnie smażoną z cebulką lub pieczoną na grillu. Karol Okrasa ugotuje: krokiety z kaszanki z kozim serem, małe filety z sandacza z pikantną kaszanką i gruszką oraz ziemniaczane placuszki z nadzieniem z kaszanki i kaczki.