Okrasa łamie przepisy: Szczupak nad Jeziorakiem
W skrócie
Karol powraca nad Jeziorak, gdzie jako uczeń technikum gastronomicznego spędził pierwszy biwak. Przyrządzi zupę rybną ze szczupaka, inspirowaną rosyjską solanką i kaszotto z marynowanym szczupakiem.
Oglądaj w telewizji
Opis
Polska kuchnia, oprócz tradycyjnego schabowego i pierogów, ma do zaoferowania wiele innych smacznych dań. Karol Okrasa podróżuje po naszym kraju i przedstawia regionalne produkty i ich wytwórców. Z pomocą gości przygotowuje proste lokalne potrawy. Pokazuje również, jak z produktów dostępnych w zwykłych sklepach przyrządzić ciekawe dania inspirowane kuchnią polską i regionalną.
Karol powraca nad Jeziorak, gdzie jeszcze jako uczeń technikum gastronomicznego spędził pierwszy biwak. Dysponując niewielkimi środkami, musiał przygotować posiłek dla całej grupy. Dziś wykorzysta to doświadczenie. Kucharz przyrządzi zupę rybną ze szczupaka, inspirowaną rosyjską solanką, kaszotto z marynowanym szczupakiem oraz zmielonym szpinakiem i natką pietruszki, a na deser herbatniki z kremem z czekolady, ozdobione cukrowymi piankami.