Makłowicz w podróży: Podróż 20. Indie - Pociąg do jogi

magazyn kulinarny Polska 2010  b.o.

W skrócie

Robert Makłowicz odwiedza ośrodki hinduskiej jogi nad Gangesem. W Haridwar próbuje potraw bez cebuli i czosnku, które według mnichów utrudniają medytację. W Rishikesh przyrządza curry.

Oglądaj w telewizji

Program archiwalny.

Opis

Program skierowany do widzów, którzy lubią poznawać nowe miejsca i kraje poprzez ich tradycje kulinarne, specjały charakterystyczne dla danego regionu, typowe potrawy i napoje. Autorzy proponują przy okazji zapoznanie się z historią odwiedzanych regionów, a także najbardziej charakterystycznymi dla nich miejscami i zabytkami. Nie zabraknie oczywiście potraw przyrządzanych przez Roberta Makłowicza w nietypowym otoczeniu. Wcześniej jednak prowadzący odwiedza lokalne sklepy lub targi, by zaopatrzyć się w niezbędne produkty.

Celem dzisiejszej wyprawy są leżące nad Gangesem ośrodki hinduskiej jogi, Haridwar i Rishikesh. Pierwsza część podróży odbywa się pociągiem Shatabdi Express. W jednej z miejscowości mijanych po drodze Mirat w 1857 roku wybuchło krwawo stłumione przez Brytyjczyków powstanie sipajów. Na stacji Roorkee Makłowicz przesiada się z pociągu do auta. Po dotarciu do Haridwar Robert zwiedza Instytut Patanjali i uczestniczy w zajęciach oddechowych zwanych pranajama. Próbuje też miejscowej kuchni. Wszystkie potrawy serwowane w instytucie nie zwierają cebuli i czosnku, przypraw, które według mnichów utrudniają medytację. W Rishikesh kucharz z Polski odwiedza aśram Parmarth Niketan, w którym pielgrzymi mogą odbyć rytualną kąpiel w Gangesie. Tam spotyka się ze stuletnim mnichem oraz próbuje placków puri i słodkiej herbaty z kardamonem. Na koniec Makłowicz samodzielnie przyrządza curry, którą ocenia były ambasador Indii w Polsce, pan Chandra Mohan Bhandari, i bierze udział w wieczornej ceremonii wody i ognia nad Gangesem.

Twórcy

Zobacz także

Ładuję...