Makłowicz w podróży: Podróż 21. Austria i Szwajcaria - Dolina Paznaun

magazyn kulinarny Polska 2011  b.o.

W skrócie

Robert Makłowicz odwiedza Dolinę Paznaun w Tyrolu. Zwiedza destylarnię sznapsa i serowarnię i kosztuje Schweinbraten. Sam przyrządza tyrolską zupę serową.

Oglądaj w telewizji

Program archiwalny.

Opis

Program skierowany do widzów, którzy lubią poznawać nowe miejsca i kraje poprzez ich tradycje kulinarne, specjały charakterystyczne dla danego regionu, typowe potrawy i napoje. Autorzy proponują przy okazji zapoznanie się z historią odwiedzanych regionów, a także najbardziej charakterystycznymi dla nich miejscami i zabytkami. Nie zabraknie oczywiście potraw przyrządzanych przez Roberta Makłowicza w nietypowym otoczeniu. Wcześniej jednak prowadzący odwiedza lokalne sklepy lub targi, by zaopatrzyć się w niezbędne produkty.

W dzisiejszym odcinku Robert Makłowicz odwiedza Dolinę Paznaun w zachodnim Tyrolu. W dawnych czasach ten wysokogórski region był przez pół roku zasypany śniegiem i całkowicie odcięty od świata. Sytuacja zmieniła się dopiero po wybudowaniu nowej linii kolejowej. Gość z Polski zwiedza główne miasta położone w Dolinie Paznaun - Ischgl miejsce zimowego wypoczynku turystów z Europy i Galtür, w którym znajduje się ciekawa ekspozycja poświęcona lawinom śnieżnym. W lutym 1999 roku w Galtür zeszły dwie lawiny, które zniszczyły miasto i zabiły ponad 30 osób. Kolejny przystanek to Kapel. Makłowicz zwiedza tam destylarnię sznapsa i serowarnię, a w jednym z pensjonatów kosztuje miejscowego specjału Schweinbraten, czyli pieczeń wieprzową z knedlem bułczanym i zasmażaną kiszoną kapustą. Sam na skarpie nad główną drogą doliny Robert przyrządza Almkäse Supe tyrolską zupę serową.

Twórcy

Zobacz także

Ładuję...