Okrasa łamie przepisy: Podlaskie pierogi z serem
W skrócie
Na Podlasiu lepi się pierogi od ponad trzystu lat - ruskie i z kaszą gryczaną. Karol, inspirując się przepisami z książki kucharskiej Radziwiłłów, przygotuje kilka wariacji na temat pierogów z serem.
Oglądaj w telewizji
Opis
Polska kuchnia, oprócz tradycyjnego schabowego i pierogów, ma do zaoferowania wiele innych smacznych dań. Karol Okrasa podróżuje po naszym kraju i przedstawia regionalne produkty i ich wytwórców. Z pomocą gości przygotowuje proste lokalne potrawy. Pokazuje również, jak z produktów dostępnych w zwykłych sklepach przyrządzić ciekawe dania inspirowane kuchnią polską i regionalną.
Na Podlasiu lepi się pierogi od ponad trzystu lat - ruskie, z kaszą gryczaną czy serem i miętą. Karol, inspirując się przepisami z rękopiśmiennej książki kucharskiej Radziwiłłów z XVII wieku, przygotuje kilka wariacji na temat pierogów z serem. Pokaże również, jak przygotować miękkie i delikatne ciasto z dodatkiem mleka i masła.