Okrasa łamie przepisy: Podlaskie pierogi z serem

magazyn kulinarny Polska 2021  b.o.
zdjęcie

W skrócie

Na Podlasiu lepi się pierogi od ponad trzystu lat - ruskie i z kaszą gryczaną. Karol, inspirując się przepisami z książki kucharskiej Radziwiłłów, przygotuje kilka wariacji na temat pierogów z serem.

Oglądaj w telewizji

Program archiwalny.

Opis

Polska kuchnia, oprócz tradycyjnego schabowego i pierogów, ma do zaoferowania wiele innych smacznych dań. Karol Okrasa podróżuje po naszym kraju i przedstawia regionalne produkty i ich wytwórców. Z pomocą gości przygotowuje proste lokalne potrawy. Pokazuje również, jak z produktów dostępnych w zwykłych sklepach przyrządzić ciekawe dania inspirowane kuchnią polską i regionalną.

Na Podlasiu lepi się pierogi od ponad trzystu lat - ruskie, z kaszą gryczaną czy serem i miętą. Karol, inspirując się przepisami z rękopiśmiennej książki kucharskiej Radziwiłłów z XVII wieku, przygotuje kilka wariacji na temat pierogów z serem. Pokaże również, jak przygotować miękkie i delikatne ciasto z dodatkiem mleka i masła.

Twórcy

Zobacz także

Ładuję...