Kuchenne rewolucje: Dama Kier, Lędziny (15-ost.)

W skrócie
Na placu Farskim w Lędzinach Dorota prowadzi restaurację Dama Kier. Przez pierwsze lata goście pojawiali się często. Sytuację zmieniła pandemia. Food truck szefa kuchni prosperuje jednak dobrze.
Oglądaj w telewizji

Opis
Magda Gessler po raz kolejny wyrusza w Polskę. Obecnie jej pomoc będzie potrzebna jeszcze bardziej niż dotychczas. Coraz więcej restauracji i barów kończy lub zawiesza bowiem swoją działalność. Ich właściciele próbują odnaleźć się w nowej rzeczywistości, a także innych, niełatwych warunkach pracy.
Lędziny to niewielkie, liczące sobie nieco ponad piętnaście tysięcy mieszkańców śląskie miasteczko, które leży niedaleko Tychów. Choć jego początki sięgają XII wieku, zasłynęło olbrzymią XX-wieczną kopalnią węgla kamiennego. Nie brakuje tam jednak zabytkowych miejsc, jak na przykład plac Farski, gdzie swoją restaurację Dama Kier prowadzi Dorota. Otworzyła lokal, nie mając żadnego doświadczenia w branży gastronomicznej. Przez pierwsze trzy lata goście pojawiali się często, niestety wszystko zmieniła pandemia koronawirusa. Biznes przetrwał wprawdzie pierwszy lockdown, ale już drugi go pokonał. Dzisiaj Dorota i jej partner Harry przyjmują tylko wybrane zamówienia. Jednocześnie obserwują, jak foodtruck szefa kuchni, Marcina, całkiem dobrze sobie radzi. Kobieta twierdzi, że to miał być wspólny interes, on temu zaprzecza - to jego własna inicjatywa. Magda Gessler próbuje załagodzić konflikt.