W kotle historii: Oliwa. Marzenia o hiszpańskiej Armadzie
magazyn kulinarny Polska 2020
Oglądaj w telewizji
Program archiwalny.
Opis
Wraz z Łukaszem Modelskim widzowie przeniosą się w przeszłość, by poznać kulinarne smaki dawnych lat. Każdy odcinek poświęcony jest innej ważnej historycznie dacie. Prowadzący, historyk sztuki i kultury średniowiecza, przedstawi ciekawe przepisy, po które sięgał m.in. kucharz króla Stanisława Augusta Poniatowskiego czy mistrzowie w Wersalu. Nie zabraknie też receptur z kuchni polowych z czasów bitwy warszawskiej.
Tematem odcinka jest kuchnia Wazów. Na dworze królewskim zaszczytne miejsce zajmowała kuchnia hiszpańska. Łukasz Modelski zaprezentuje mięsny kociołek z jajkiem oraz perliczki w marynacie escabeche.
Twórcy
Zobacz także
W kotle historii: Łazienki znowu królewskie. Ludwik XVIII na wygnaniu w Polsce
So, 11.05 7:25
i 3 późniejsze emisje
W kotle historii: Za Kmicicem. Kim był chorąży orszański?
Śr, 15.05 18:00
i 2 późniejsze emisje
W kotle historii: To tatarska nasza jazda. Bitwa pod Janowem
So, 18.05 7:30
i 2 późniejsze emisje