W kotle historii: Oliwa. Marzenia o hiszpańskiej Armadzie

magazyn kulinarny Polska 2020  od 12 lat
zdjęcie

Oglądaj w telewizji

Program archiwalny.

Opis

Wraz z Łukaszem Modelskim widzowie przeniosą się w przeszłość, by poznać kulinarne smaki dawnych lat. Każdy odcinek poświęcony jest innej ważnej historycznie dacie. Prowadzący, historyk sztuki i kultury średniowiecza, przedstawi ciekawe przepisy, po które sięgał m.in. kucharz króla Stanisława Augusta Poniatowskiego czy mistrzowie w Wersalu. Nie zabraknie też receptur z kuchni polowych z czasów bitwy warszawskiej.

Tematem odcinka jest kuchnia Wazów. Na dworze królewskim zaszczytne miejsce zajmowała kuchnia hiszpańska. Łukasz Modelski zaprezentuje mięsny kociołek z jajkiem oraz perliczki w marynacie escabeche.

Twórcy

Zobacz także

Ładuję...