W kotle historii: Koronacja Augusta II: wszystko na pokaz. Warszawa i Drezno, czyli najweselsze dwory w Europie
W skrócie
Zarówno wyścig Augusta II po koronę, jak i oprawa jego koronacji zachwycała przepychem. Dzięki świadectwom kronikarzy wiemy o tej uroczystości wszystko. Poznamy m.in. menu związane z tym wydarzeniem.
Oglądaj w telewizji
Opis
Wraz z Łukaszem Modelskim widzowie przeniosą się w przeszłość, by poznać kulinarne smaki dawnych lat. Każdy odcinek poświęcony jest innej ważnej historycznie dacie. Prowadzący, historyk sztuki i kultury średniowiecza, przedstawi ciekawe przepisy, po które sięgał m.in. kucharz króla Stanisława Augusta Poniatowskiego czy mistrzowie w Wersalu. Nie zabraknie też receptur z kuchni polowych z czasów bitwy warszawskiej.
Zarówno wyścig Augusta II po koronę, jak i oprawa jego koronacji zachwycała przepychem. Dzięki świadectwom kronikarzy wiemy o tej uroczystości wszystko - od tego, jakie barwy wybrano, po kolejne zmian strojów, menu oraz ogólnodostępne potrawy dla gawiedzi. Na stołach pojawiły się wówczas wykwintne słodycze i faszerowane mięsa.