Makłowicz w drodze (10/11)

magazyn kulinarny Polska  b.o.
zdjęcie

W skrócie

Kucharz kontynuuje rozdział norweskich tradycji. Tym razem bierze udział w połowie krabów, odwiedza rybne delikatesy oraz je smażonego z estrogenem dorsza i przegrzebki z zielonymi szparagami.

Oglądaj w telewizji

Program archiwalny.

Opis

Kolejna odsłona cyklu autorskich programów Roberta Makłowicza, w których prowadzący pokazuje lokalną kuchnię oraz związane z nią zwyczaje. Te z kolei wypływają z miejscowej tradycji i historii oraz stanowią ważny fragment kultury danego regionu, kształtując zarazem poczucie lokalnej tożsamości. Kucharz pokazuje również najważniejsze jego zdaniem i najbardziej spektakularne atrakcje turystyczne danego miejsca, zwłaszcza takie, o których milczą, bądź tylko zdawkowo wspominają przewodniki. Odwiedza zatem nie tylko targi, producentów lokalnej żywności i trunków czy godne polecenia lokale, w których spotykają się przede wszystkim miejscowi, lecz również świątynie, zabytki oraz muzea.

Robert Makłowicz kontynuuje rozdział norweskich tradycji. Tym razem bierze udział w połowie krabów, odwiedza rybne delikatesy oraz je smażonego z estrogenem dorsza i przegrzebki z zielonymi szparagami. Na drugim biegunie na kucharza czeka mięso renifera pieczone w ziemi, które posłuży do przygotowania ragout. Listę norweskich tradycji uzupełnia chodzenie po górach, piwo z mikrobrowaru czy wełniane swetry.

Twórcy

Zobacz także

Ładuję...