Makłowicz w drodze (9/11)

magazyn kulinarny Polska  b.o.
zdjęcie

W skrócie

Tym razem Robert Makłowicz zachwyca się kwitnącymi sadami w Norwegii. Bierze udział w degustacji cydrów w Utne oraz odwiedza chatę wikingów, którzy raczyli się piwem i miodem pitnym.

Oglądaj w telewizji

Program archiwalny.

Opis

Kolejna odsłona cyklu autorskich programów Roberta Makłowicza, w których prowadzący pokazuje lokalną kuchnię oraz związane z nią zwyczaje. Te z kolei wypływają z miejscowej tradycji i historii oraz stanowią ważny fragment kultury danego regionu, kształtując zarazem poczucie lokalnej tożsamości. Kucharz pokazuje również najważniejsze jego zdaniem i najbardziej spektakularne atrakcje turystyczne danego miejsca, zwłaszcza takie, o których milczą, bądź tylko zdawkowo wspominają przewodniki. Odwiedza zatem nie tylko targi, producentów lokalnej żywności i trunków czy godne polecenia lokale, w których spotykają się przede wszystkim miejscowi, lecz również świątynie, zabytki oraz muzea.

Tym razem Robert Makłowicz zachwyca się pięknymi, kwitnącymi sadami na drugim co do wielkości fiordzie Norwegii. Bierze udział w degustacji cydrów w Utne oraz odwiedza kurną chatę Wikingów, którzy raczyli się piwem i miodem pitnym. Widzowie zobaczą wodospad Voringsfossen, górską rzekę Biorejo oraz zaporę hydroelektrowni. Robert ugotuje troć z jabłkiem i sosem curry, spróbuje krabów z bufetu owoców morza oraz wypieków z jabłkami z przetwórni w Steinst.

Twórcy

Zobacz także

Ładuję...