Kuchenne rewolucje: Mikołajek, Słupsk (4/15)
W skrócie
Restauracja Mikołajek mieści się w zabytkowej kamienicy w Słupsku. Ma długą tradycję. Właścicielka sądziła, że popularny w czasach PRL-u lokal ponownie przyciągnie klientów. Bardzo się rozczarowała.
Oglądaj w telewizji
Opis
Magda Gessler po raz kolejny wyrusza w Polskę. Obecnie jej pomoc będzie potrzebna jeszcze bardziej niż dotychczas. Coraz więcej restauracji i barów kończy lub zawiesza bowiem swoją działalność. Ich właściciele próbują odnaleźć się w nowej rzeczywistości, a także innych, niełatwych warunkach pracy.
Słupsk liczy sobie ponad trzysta tysięcy mieszkańców i więcej niż siedem wieków historii. Niedaleko centrum miasta, w zabytkowej kamienicy, działa restauracja Mikołajek. Lokal ma długą tradycję, a od roku prowadzi go Jolanta, która dziesięć lat wcześniej została właścicielką Pierogarni, więc może pochwalić się doświadczeniem w gastronomii. Zachęcona sukcesem pierwszego biznesu przejęła Mikołajka za duże pieniądze - wzięła kredyt na dziewięćdziesiąt tysięcy złotych. Sądziła, że popularny w czasach PRL-u lokal ponownie przyciągnie klientów. Niestety, myliła się. Dziennie ma niewielu klientów, dlatego przeznacza na utrzymanie restauracji wszystkie zyski z Pierogarni. Ostatnio jednak nawet one przestają wystarczać. Zdesperowana Jolanta poprosiła o pomoc Magdę Gessler.