Kulinarny rejs po Polsce (10/27)
W skrócie
Mikołaj odwiedza hodowlę kóz. Zrobi ser w towarzystwie proziaka, czyli bułki na proszku do pieczenia. Na proszowickiej ziemi przygotowuje kotlety jajeczne. W Gdyni przyrządza orientalne danie.
Oglądaj w telewizji
Opis
Mikołaj Rey podróżuje po Polsce i smakuje różnych lokalnych specjałów. Odwiedza miejsca, w których powstają wyjątkowe produkty regionalne. Następnie tworzy własne potrawy, czerpiąc z poznanych przepisów.
W Beskidzie Niskim Mikołaj odwiedza hodowlę kóz. Z ich mleka robi ser w towarzystwie proziaka, czyli bułki na proszku do pieczenia. Na proszowickiej ziemi przygotowuje kotlety jajeczne z jaj od kur zielononóżek. W Gdyni przyrządza orientalne danie z kaszy kuskus i merguezu. Podaje także przepis na cukinię z nadzieniem z łososia, słonecznika, cebuli, serka koziego i świeżych ziół oraz sałatę z dodatkiem sera, orzechów i jabłka.