W kotle historii: Grunwald. Kuchnia polska i... angielska (1)
magazyn kulinarny Polska 2020
Oglądaj w telewizji
Program archiwalny.
Opis
Wraz z Łukaszem Modelskim widzowie przeniosą się w przeszłość, by poznać kulinarne smaki dawnych lat. Każdy odcinek poświęcony jest innej ważnej historycznie dacie. Prowadzący, historyk sztuki i kultury średniowiecza, przedstawi ciekawe przepisy, po które sięgał m.in. kucharz króla Stanisława Augusta Poniatowskiego czy mistrzowie w Wersalu. Nie zabraknie też receptur z kuchni polowych z czasów bitwy warszawskiej.
Prowadzący Łukasz Modelski przedstawi przepis na tartę z gruszkami i serem brie oraz peklowaną wołowinę i tafelspitz.
Twórcy
Zobacz także
W kotle historii: Konrad porywa Henryka. Święta i wojska Piastów
So, 04.05 7:40
i 1 późniejsza emisja
W kotle historii: Opony w senacie. Zygmunt August i arrasy
Śr, 08.05 18:00
W kotle historii: Łazienki znowu królewskie. Ludwik XVIII na wygnaniu w Polsce
So, 11.05 7:40
i 3 późniejsze emisje
W kotle historii: Za Kmicicem. Kim był chorąży orszański?
Śr, 15.05 18:00
i 2 późniejsze emisje