Makłowicz w podróży: Podróż 38. Niemcy - Bawaria - Bawarski ziemniak i chmiel

magazyn kulinarny Polska  b.o.
zdjęcie

W skrócie

Miłośnik dobrej kuchni udaje się na spływ Dunajem, odwiedza browar w Legenfeld i muzeum chmielu. W menu odcinka znalazł się Leberkäse z ziemniakami i białą kapustą w zalewie octowej.

Oglądaj w telewizji

Program archiwalny.

Opis

Program skierowany do widzów, którzy lubią poznawać nowe miejsca i kraje poprzez ich tradycje kulinarne, specjały charakterystyczne dla danego regionu, typowe potrawy i napoje. Autorzy proponują przy okazji zapoznanie się z historią odwiedzanych regionów, a także najbardziej charakterystycznymi dla nich miejscami i zabytkami. Nie zabraknie oczywiście potraw przyrządzanych przez Roberta Makłowicza w nietypowym otoczeniu. Wcześniej jednak prowadzący odwiedza lokalne sklepy lub targi, by zaopatrzyć się w niezbędne produkty.

Miłośnik dobrej kuchni udaje się na spływ Dunajem. W czasie wycieczki opowiada widzom o czasach antycznych, gdy rzeka stanowiła naturalną granicę między państwem rzymskim na południu a terytoriami barbarzyńców na północy. Obecnie na obu brzegach Dunaju Bawarczycy uprawiają rośliny nieznane w czasach Rzymian - ziemniaki i chmiel. Makłowicz gości w dolinie Hallertau we wrześniu, w czasie zbiorów chmielu. Odwiedza XV-wieczny browar w Legenfeld i muzeum chmielu w Wolnzach. Gości też w przetwórni w Neumarkt, w której wykorzystuje się miejscowe ziemniaki do wyrobu knedli i klusek. Daniem dnia jest miejscowy przysmak - Leberkäse ze smażonymi ziemniakami i białą kapustą w zalewie octowej.

Twórcy

Zobacz także

Ładuję...