Z gruntu zdrowo (1/6)
W skrócie
Tadeusz Müller opowiada między innymi o zdrowotnych właściwościach buraka. Pokazuje, jak połączyć to warzywo z serem kozim, miodem i orzechami. Przyrządza też zakwas.
Oglądaj w telewizji
Opis
Psycholog Tadeusz Muller na co dzień zajmuje się tworzeniem i wdrażaniem food conceptów. Syn Magdy Gessler w swoim programie udowodnia, że polskie warzywa i owoce to bezcenne źródło zdrowia i nieskończona inspiracja do tworzenia pysznych potraw. Tadeusz jedzie na pola, by przekonać się na własne oczy, jak wyglądają uprawy, a w swojej kuchni pokazuje przepisy na dania, które są prawdziwymi bombami witaminowymi.
Tadeusz Müller opowiada o zdrowotnych właściwościach buraka. W Kosowie Lackim spotyka się z Bartkiem, który specjalizuje się w uprawie tego warzywa. Wspólnie wybierają najlepsze okazy i pokazują, jak w prosty sposób przygotować pajdę chleba z pieczonym w ognisku burakiem, serem kozim z dodatkami m.in. miodem i orzechami. Widzowie poznają również przepis na krem z buraka z malinami i budyniem kukurydzianym, buraczaną tartę na kruchym cieście oraz domowy zakwas.