Fabryki smaku: Skuś się na miso (22)
(Food Factory)
W skrócie
W programie o zupie miso i migdałach jordańskich.
Oglądaj w telewizji
Opis
Odkrywanie tajemnic produkcji popularnych artykułów spożywczych. Każdy odcinek serialu to wizyta w jednym z kanadyjskich zakładów. Kamery śledzą poszczególne etapy produkcji artykułów, które konsumenci zwykle bez zastanowienia biorą ze sklepowych półek. Widzowie mają okazję przekonać się, jak powstają między innymi: pesto, makaron, guma do żucia i kanadyjska whisky. Zobaczą, jak przebiega mieszanie, siekanie, przesiewanie, faszerowanie, zamrażanie, gotowanie, zawijanie, pasteryzowanie, rafinowanie i inne procesy niezbędne do powstania gotowych artykułów spożywczych.
W tym odcinku
10 godzin trwa proces żmudnej produkcji migdałów w cukrowej skorupce. Następnie wizyta w piekarni, gdzie co godzinę wypieka się 15 tysięcy bajgli. Twórcy wybiorą się także do kalifornijskiej fabryki produkującej corocznie ponad 200 tysięcy kilogramów mieszanki przekąsek, w której skład wchodzą słodkie pianki, czekolada i krakersy. Na koniec będzie można się przekonać, gdzie powstaje koncentrat wystarczający na ponad 6 miliardów porcji zupy miso.