Fabryki smaku: Poczuj miętę do lukrecji (11)
(Food Factory 5: Mint Condition)
W skrócie
Widzowie zobaczą, w jaki sposób błąd przyczynił się do popularności miękkich cukierków "Australian style", a także jak powstają chipsy z bananów.
Oglądaj w telewizji
Opis
Pyszne tajemnice produkcji ulubionych przysmaków mieszkańców Ameryki Północnej - od popularnej marki płatków śniadaniowych po makaron z atramentem kałamarnicy, ocet ryżowy czy kalifornijskie sushi. Niektóre z tych smakołyków są przygotowywane ręcznie w niewielkich zakładach, inne wytwarzane na skalę przemysłową w ogromnych halach. W obu przypadkach zobaczymy, jak góry surowców poddawane są procesowi obróbki, którego efektem są gotowe produkty, uwielbiane przez konsumentów.
W tym odcinku
Gościmy w Ohio w zakładzie, którego właściciele przywiązują dużą wagę do tradycji i perfekcji. Zobaczymy, jak powstają rozpływające się w ustach czekoladki, starannie wykańczane ręcznie. Następnie przyjrzymy się procesowi produkcji przekąski ze szparagów, której główny składnik w ciągu jednego dnia trafia z pola do słoika. W programie także wizyta w fabryce cukierków o smaku ananasowym oraz zakładzie produkującym perfekcyjnie doprawione czipsy bananowe.