Okrasa łamie przepisy: Wigilijne ryby w nowej odsłonie
W skrócie
Na wigilijnym stole nie może zabraknąć ryb. Prowadzący Karol Okrasa uda się do podsiedleckiego dworku, gdzie hoduje się m.in. karpie. Mistrz kuchni zdradzi widzom, z czego słynie ten region.
Oglądaj w telewizji
Opis
Polska kuchnia, oprócz tradycyjnego schabowego i pierogów, ma do zaoferowania wiele innych smacznych dań. Karol Okrasa podróżuje po naszym kraju i przedstawia regionalne produkty i ich wytwórców. Z pomocą gości przygotowuje proste lokalne potrawy. Pokazuje również, jak z produktów dostępnych w zwykłych sklepach przyrządzić ciekawe dania inspirowane kuchnią polską i regionalną.
Zgodnie ze zwyczajem na wigilijnym stole nie może zabraknąć ryb. Wie o tym doskonale Karol Okrasa, który kultywując wielowiekową tradycję, uda się do podsiedleckiego dworku, gdzie do dzisiaj hoduje się m.in. karpie. Mistrz kuchni zdradzi widzom, z czego słynie ten region. Potrzos, gwarowe określenie wróbla, jest biedniejszą odmianą kutii. Zamiast maku i słodkich bakalii, ubodzy włościanie wykorzystywali kaszę pęczak i to, co dał im las - warzywa, grzyby i zioła. Z karpia robi się tu pierogi, gulasz i kiełbasę, a przede wszystkim wędzi się tę królewską rybę. Dania Karola będą nie tylko wytworne, smakowite, ale także łatwe do samodzielnego przygotowania.