Okrasa łamie przepisy: Gotowanie pod żaglami

magazyn kulinarny Polska  b.o.
zdjęcie

W skrócie

Karol Okrasa rusza do Szczecina, aby spotkać się z załogą Daru Młodzieży. W trakcie swej wizyty kucharz sprawdzi, czy młodzież podczas wachty potrafi obierać ziemniaki, i odwiedzi okrętową kuchnię.

Oglądaj w telewizji

Program archiwalny.

Opis

Polska kuchnia, oprócz tradycyjnego schabowego i pierogów, ma do zaoferowania wiele innych smacznych dań. Karol Okrasa podróżuje po naszym kraju i przedstawia regionalne produkty i ich wytwórców. Z pomocą gości przygotowuje proste lokalne potrawy. Pokazuje również, jak z produktów dostępnych w zwykłych sklepach przyrządzić ciekawe dania inspirowane kuchnią polską i regionalną.

Karol Okrasa rusza do Szczecina, aby spotkać się z załogą największego polskiego żaglowca, Daru Młodzieży, który w ramach Rejsu Niepodległości rusza w podróż dookoła świata. W trakcie swej wizyty kucharz sprawdzi, czy młodzież podczas wachty potrafi poprawnie obierać ziemniaki, odwiedzi także okrętową kuchnię i dowie się, jakie menu przewidziane jest dla żeglarzy. Przygotuje też własne propozycje: przyprawianą na ostro zapiekankę z ziemniaków, kiszonej kapusty i popularnej mielonki z konserwy turystycznej, oraz zupę rybną.

Twórcy

Zobacz także

Ładuję...