Okrasa łamie przepisy: Perliczka na trzy sposoby

W skrócie
Mięso perliczki bardzo ceniono w staropolskiej kuchni. Karol Okrasa przyrządzi je w sosie z leśnych grzybów z plackami. Druga propozycja to duszone w oleju nogi perliczki z kluskami z owsa.
Oglądaj w telewizji
Opis
Polska kuchnia, oprócz tradycyjnego schabowego i pierogów, ma do zaoferowania wiele innych smacznych dań. Karol Okrasa podróżuje po naszym kraju i przedstawia regionalne produkty i ich wytwórców. Z pomocą gości przygotowuje proste lokalne potrawy. Pokazuje również, jak z produktów dostępnych w zwykłych sklepach przyrządzić ciekawe dania inspirowane kuchnią polską i regionalną.
Karol przygotuje dania z perliczki. Mięso tego gatunku drobiu, dziś w Polsce nieco zapomniane, zawsze ceniono w staropolskiej kuchni. Pierwszą potrawą będą piersi perliczki w sosie z leśnych grzybów, z pieczonymi na blasze plackami. Druga propozycja to duszone w oleju nogi perliczki z kluskami z owsa, twarogiem i konfiturą z pomidorów. Na koniec kucharz przygotuje perliczkę z młodymi warzywami, pieczoną w całości w piecu ziemnym.