Okrasa łamie przepisy: Nieznany burak cukrowy

W skrócie
Karol łamie przekonanie, jakoby burak cukrowy nadawał się jedynie do produkcji cukru i na paszę dla zwierząt. Przygotowuje z niego ciasto z orzechami oraz jako dodatek do łososia.
Oglądaj w telewizji
Opis
Polska kuchnia, oprócz tradycyjnego schabowego i pierogów, ma do zaoferowania wiele innych smacznych dań. Karol Okrasa podróżuje po naszym kraju i przedstawia regionalne produkty i ich wytwórców. Z pomocą gości przygotowuje proste lokalne potrawy. Pokazuje również, jak z produktów dostępnych w zwykłych sklepach przyrządzić ciekawe dania inspirowane kuchnią polską i regionalną.
Karol łamie przekonanie, jakoby burak cukrowy nadawał się jedynie do produkcji cukru i na paszę dla zwierząt. Przypomina, że dawniej był chętnie i powszechnie wykorzystywany w polskiej kuchni. Na potwierdzenie swoich słów przygotowuje ciasto z buraka cukrowego z orzechami oraz łososia z pieczonymi burakami cukrowymi.