Fabryki smaku: Halloween, część 1. (31)
(Food Factory 3)
W skrócie
Przebieg produkcji halloweenowych przysmaków, takich jak straszne jabłka na patyku, batoniki zombie i cukierki z melasy.
Oglądaj w telewizji
Opis
Odkrywanie tajemnic produkcji popularnych artykułów spożywczych. Każdy odcinek serialu to wizyta w jednym z kanadyjskich zakładów. Kamery śledzą poszczególne etapy produkcji artykułów, które konsumenci zwykle bez zastanowienia biorą ze sklepowych półek. Widzowie mają okazję przekonać się, jak powstają między innymi: bekonowe chipsy z syropem klonowym i czekoladą, lody, bajgle, pomarańcze z czekolady i tabletki musujące.
W tym odcinku
Pierwsza część odcinka specjalnego z okazji Halloween. Twórcy programu zdradzają, jak powstają ulubione słodycze, po które tego dnia sięgają dzieci i dorośli. Każdego roku z linii produkcyjnej zjeżdża 10 milionów tradycyjnych cukierków z melasą. Zobaczymy też, jak wytwarzane są upiorne gumy do żucia w kształcie gałek ocznych czy zielone tabliczki czekolady, reklamowane jako przysmak zombi. Nie zabraknie też jabłek w karmelu, oblepionych dmuchanym ryżem i maczanych w czekoladzie.