Fabryki smaku: Gdzie te rodzynki (18)
(Food Factory 5: Hurry and Ketchup!)
W skrócie
Widzowie poznają historię braci, którzy zmienili rodzinną farmę w wielką firmę produkująca czipsy. Zobaczą, jak powstają batoniki Pal-o-Mine. Ich receptura nie zmieniła się od 1920 roku.
Oglądaj w telewizji
Opis
Pyszne tajemnice produkcji ulubionych przysmaków mieszkańców Ameryki Północnej - od popularnej marki płatków śniadaniowych po makaron z atramentem kałamarnicy, ocet ryżowy czy kalifornijskie sushi. Niektóre z tych smakołyków są przygotowywane ręcznie w niewielkich zakładach, inne wytwarzane na skalę przemysłową w ogromnych halach. W obu przypadkach zobaczymy, jak góry surowców poddawane są procesowi obróbki, którego efektem są gotowe produkty, uwielbiane przez konsumentów.
W tym odcinku
Dwaj bracia, którzy wprost uwielbiają przekąski, zmienili rodzinną farmę w wielką firmę, w której najlepszej jakości ziemniaki stają się pysznymi czipsami o smaku keczupowym. W tym odcinku zobaczymy także, jak powstają batoniki Pal-o-Mine. Ich receptura nie zmieniła się od 1920 roku. Poznamy również rodzinę, która produkuje ostry sos syczuański. Ponadto w programie tajemnica popularności ciągutek, które wbrew swojej nazwie Candy Raisins mają niewiele wspólnego z rodzynkami.