Kuchenne rewolucje (2/15)
W skrócie
W restauracji Szalotka rządzi Marta, której nie brakuje pomysłów. Szef kuchni czuje się zagubiony ciągłymi zmianami w menu. W karcie dań panuje chaos, a lokal generuje straty.
Oglądaj w telewizji
Opis
Podczas swoich podróży po Polsce Magda Gessler zdążyła poznać setki właścicieli i odwiedzić upadające restauracje, którym pomogła wrócić do czasów świetności. Ekspertka nieraz mierzyła się z trudnymi metamorfozami. W czternastym sezonie programu wyrusza po raz kolejny, by zrewolucjonizować rodzimą gastronomię.
Niedaleko przejścia granicznego w Zgorzelcu mieści się niewielka restauracja o wdzięcznej nazwie Szalotka. Rządzi nią pełna energii Marta, której nie brakuje pomysłów. Klientów najpierw miały skusić dania fit, potem potrawy z mlekiem kokosowym, kuchnia hinduska, zupy ze szparagów oraz golonka i pierogi. Ciągłe zmiany w menu proponowane przez właścicielkę powodują, że szef kuchni czuje się zagubiony, ale nie ma odwagi przeciwstawić się pracodawczyni. W efekcie dań w karcie jest dużo, ale każde z innej beczki, co powoduje smakowy chaos i negatywnie wpływa na odbiór restauracji przez potencjalnych klientów. Partner Marty, Norbert - właściciel baru, twierdzi, że jego ukochana nie nadaje się na menedżerkę i wciąż udziela jej rad, które ona regularnie ignoruje. Rezultat jest taki, że Szalotka świeci pustkami i generuje straty, wśród pracowników panuje fatalna atmosfera, a właścicielka wciąż kłóci się ze swoim mężczyzną. Tylko Magda Gessler jest w stanie zażegnać konflikty i sprawić, by restauracja stanęła na nogi.