Wiem, co jem (7/16)

magazyn poradnikowy Polska 2014  b.o.
zdjęcie

W skrócie

Bakalie stają się symbolem zdrowego trybu życia. Tymczasem Inspekcja Handlowa znalazła w tych produktach m.in. kokony owadów i pleśń. Katarzyna Bosacka demaskuje nieuczciwe sztuczki producentów.

Oglądaj w telewizji

Czw 20.03 16:50
Food Networklogo

Opis

Katarzyna Bosacka po raz kolejny przygląda się produktom, które znajdują się na sklepowych półkach. Dla prowadzącej sklep spożywczy stał się niemal drugim domem. Kasia krąży między regałami z żywnością, sprawdzając skład produktów, ich wartości odżywcze, a także smak i jakość.

Statystyczny Polak zjada rocznie prawie 2 kilogramy bakalii. Stają się one symbolem zdrowego życia. Tymczasem Inspekcja Handlowa znalazła w tych produktach: kokony owadów, spleśniałe owoce, czy zjełczałe orzechy. Katarzyna Bosacka wyjaśni, jakich sztuczek używają producenci, żeby ukryć przed konsumentami konserwant - dwutlenek siarki. Widzowie dowiedzą się, co w bakaliach robią pochodne ropy naftowej, których używa się do produkcji smarów silnikowych. Nieustraszona prowadząca podpowie, które orzechy są najzdrowsze, znajdzie bakalie na poprawę humoru i sprawdzi, czemu suszone morelki zawdzięczają pomarańczowy kolor.

Twórcy

Zobacz także

Ładuję...