Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Bieszczadzkie inspiracje

magazyn kulinarny Polska 2023  b.o.
zdjęcie

W skrócie

Karol przygotuje dania, które inspirowane są kuchnią łemkowską i potrawami bieszczadzkimi. Ugotuje m.in. ziemniaczane kluski z popiołem i wędzonym serem, kotlety z mielonej jagnięciny i pstrągi.

Oglądaj w telewizji

Program archiwalny.

Opis

Polska kuchnia, oprócz tradycyjnego schabowego i pierogów, ma do zaoferowania wiele innych smacznych dań. Karol Okrasa podróżuje po naszym kraju i przedstawia regionalne produkty i ich wytwórców. Z pomocą gości przygotowuje proste lokalne potrawy. Pokazuje również, jak z produktów dostępnych w zwykłych sklepach przyrządzić ciekawe dania inspirowane kuchnią polską i regionalną.

Karol Okrasa odwiedzi Nadleśnictwo Lutowiska, które jest najmniej zaludnionym rejonem w Polsce. Przygotuje lokalne dania regionu, które inspirowane są zarówno kuchnią łemkowską, jak i współczesnymi potrawami bieszczadzkimi. Kucharz ugotuje m.in. ziemniaczane kluski z popiołem i wędzonym serem, kotlety z mielonej jagnięciny w glazurze z leśnych owoców, a także pstrągi z fasolową sałatką na wędzonej słoninie.

Twórcy

Zobacz także

Ładuję...