Okrasa łamie przepisy: Kuchnia polska. Buraczane trio

magazyn kulinarny Polska 2023  b.o.
zdjęcie

W skrócie

Czerwony burak to odżywcze warzywo o wielu zastosowaniach. Przypomina o tym Karol Okrasa. Niezwykle popularny w polskiej kuchni burak znany był już w starożytnej Babilonii, Grecji i Rzymie.

Oglądaj w telewizji

Program archiwalny.

Opis

Polska kuchnia, oprócz tradycyjnego schabowego i pierogów, ma do zaoferowania wiele innych smacznych dań. Karol Okrasa podróżuje po naszym kraju i przedstawia regionalne produkty i ich wytwórców. Z pomocą gości przygotowuje proste lokalne potrawy. Pokazuje również, jak z produktów dostępnych w zwykłych sklepach przyrządzić ciekawe dania inspirowane kuchnią polską i regionalną.

Czerwony burak to warzywo o wielu zastosowaniach, zawierające bogactwo leczniczych i odżywczych składników. Przypomina o tym Karol Okrasa. Niezwykle popularny w polskiej kuchni, znany był już w starożytnej Babilonii, Grecji i Rzymie. Ceniono go także na stołach epoki średniowiecza. Polski lekarz i botanik, Szymon Syreński, powołując się na starożytnych uczonych, zachwalał walory buraka w leczeniu "wszelakich dolegliwości" i zalecał stosowanie go w postaci różnych przetworów, zarówno gotowanego, jak i na surowo. Z kolei Mikołaj Rej w dziele "Żywot człowieka poczciwego" zamieścił przepis na ćwikłę. Obecnie buraki stanowią podstawę wigilijnego barszczu, dodatek do wielu dań w postaci duszonej, pieczonej i gotowanej czy wreszcie modnego w kuchni wegańskiej carpaccio. Okrasa przygotuje tym razem pieczonego łososia z sałatką z surowego buraka, kopytka w buraczanym sosie oraz kotlet po parysku z królika z wędzonymi buraczkami.

Twórcy

Zobacz także

Ładuję...