Okrasa łamie przepisy: Zamorskie produkty na polskim stole
W skrócie
Karol Okrasa przygotuje potrawy, w których połączy lokalne składniki z zagranicznymi. Będą: dorada zapiekana z gulaszem warzywnym, polenta i dorada na wytrawnej konfiturze z pomidorów i cebuli.
Oglądaj w telewizji
Opis
Polska kuchnia, oprócz tradycyjnego schabowego i pierogów, ma do zaoferowania wiele innych smacznych dań. Karol Okrasa podróżuje po naszym kraju i przedstawia regionalne produkty i ich wytwórców. Z pomocą gości przygotowuje proste lokalne potrawy. Pokazuje również, jak z produktów dostępnych w zwykłych sklepach przyrządzić ciekawe dania inspirowane kuchnią polską i regionalną.
Dziś trudno byłoby sobie wyobrazić polską kuchnię bez pieprzu, cynamonu, goździków, gałki muszkatołowej, oliwy czy cytryn. Import z odległych krajów w okresie PRL był znacznie utrudniony, ale w latach 90. Polacy zaczęli coraz chętniej sięgać po przysmaki z całego świata. Opowie o tym pan Stanisław Lenart, w tamtym czasie współprowadzący program "Gotowanie na ekranie" w TVP 1. Karol Okrasa przygotuje potrawy, w których połączy lokalne składniki z zagranicznymi. Będą: dorada zapiekana z gulaszem warzywnym smażonym na oleju rzepakowym, polenta smażona na oleju rzepakowym z okrasą z boczku, cebuli i ogórków kiszonych, a na koniec dorada zapiekana na wytrawnej konfiturze z pomidorów i cebuli smażonych na oleju rzepakowym, podana z salsą z grochu.