Robert Makłowicz: Niemcy: Szlakiem rzymskich okrętów (153)

W skrócie
Winnice i piękne miasteczka są znakiem rozpoznawczym doliny Mozeli. Prowadzący przyrządza klasyczny zylc ze smażonymi kartoflami, pieczoną gęś z ziemniaczanymi knedlami i modrą kapustą.
Oglądaj w telewizji


Opis
Autorski cykl powszechnie znanego z telewizji i internetu, charyzmatycznego Roberta Makłowicza, który od dekad z wdziękiem, erudycją i humorem mówi o smakach, gotuje w ciekawych lokalizacjach, rozmawia z interesującymi ludźmi i opowiada historie z różnych zakątków świata. Tym razem w swoim niepowtarzalnym stylu oprowadza widzów po m.in. Tajlandii, Jordanii, Irlandii, Dalmacji, Bośni i Hercegowinie, Portugalii, Włoszech, Niemczech, Francji oraz Polsce. Każdy odcinek to opowieść o lokalnych smakach, kuchniach, rynkach i straganach. Usłyszymy historie związane z krajobrazami, architekturą, sztuką czy codziennym życiem mieszkańców, a także pospacerujemy uliczkami miast, odwiedzimy puby, winiarnie i wraz z prowadzącym przyrządzimy wyśmienite dania w naturalnych plenerach.
Winnice i piękne miasteczka są znakiem rozpoznawczym doliny Mozeli. Bujne krzewy winorośli uprawiano tam już w czasach rzymskich, a miejscowe wyborne wino trafiało do innych części Imperium. W rejonie Koblencji, czyli tam, gdzie Mozela wpada do Renu, ekipa odwiedza jedno z miast i wieś. Widzowie zobaczą m.in. zagubioną wśród lasów zabytkową osadę z ruinami średniowiecznej warowni, pięknie usytuowaną na wzgórzu. Prowadzący przyrządza klasyczny zylc ze smażonymi kartoflami, pieczoną gęś z ziemniaczanymi knedlami i modrą kapustą oraz ogólnoniemieckie danie, jakim jest zupa ziemniaczana.