Robert Makłowicz: Tajlandia: Na wyspach Lanta (121)

W skrócie
Autorski cykl charyzmatycznego Roberta Makłowicza, który od dekad z wdziękiem, erudycją i humorem mówi o smakach, gotuje w ciekawych lokalizacjach i rozmawia z interesującymi ludźmi.
Oglądaj w telewizji

Opis
Autorski cykl powszechnie znanego z telewizji i internetu, charyzmatycznego Roberta Makłowicza, który od dekad z wdziękiem, erudycją i humorem mówi o smakach, gotuje w ciekawych lokalizacjach, rozmawia z interesującymi ludźmi i opowiada historie z różnych zakątków świata. Tym razem w swoim niepowtarzalnym stylu oprowadza widzów po m.in. Tajlandii, Jordanii, Irlandii, Dalmacji, Bośni i Hercegowinie, Portugalii, Włoszech, Niemczech, Francji oraz Polsce. Każdy odcinek to opowieść o lokalnych smakach, kuchniach, rynkach i straganach. Usłyszymy historie związane z krajobrazami, architekturą, sztuką czy codziennym życiem mieszkańców, a także pospacerujemy uliczkami miast, odwiedzimy puby, winiarnie i wraz z prowadzącym przyrządzimy wyśmienite dania w naturalnych plenerach.
Filmowcy odwiedzają dwie tajskie wyspy w prowincji Krabi, małą Koh Lantę Noi i dużą Koh Lantę Yai. Mniejsza z nich pozostaje rolniczą enklawą i raczej nie przyciąga turystów, natomiast na głównej, większej plaże tętnią życiem i właśnie na niej skupiają się filmowcy. Ekipa zwiedza tutejsze miasta i wyspiarską prowincję. Autorzy sprawdzają m.in., gdzie serwują najlepszą wersję lokalnych specjałów, mango sticky rice i pierożków won ton w wywarze z kaczki. Odwiedzają słynną plażę zwaną Long Beach, gdzie liczne restauracje walczą o klientów. Widzowie poznają przepis na klasyczne danie południowotajskie, massaman curry.