Robert Makłowicz: Meksyk: Wśród agaw i mangrowców (118)

magazyn kulinarny Polska 2023  od 12 lat
zdjęcie

W skrócie

Autorski cykl charyzmatycznego Roberta Makłowicza, który od dekad z wdziękiem, erudycją i humorem mówi o smakach, gotuje w ciekawych lokalizacjach i rozmawia z interesującymi ludźmi.

Oglądaj w telewizji

Śr 8.10 12:55
Stopklatkalogo

Opis

Autorski cykl powszechnie znanego z telewizji i internetu, charyzmatycznego Roberta Makłowicza, który od dekad z wdziękiem, erudycją i humorem mówi o smakach, gotuje w ciekawych lokalizacjach, rozmawia z interesującymi ludźmi i opowiada historie z różnych zakątków świata. Tym razem w swoim niepowtarzalnym stylu oprowadza widzów po m.in. Tajlandii, Jordanii, Irlandii, Dalmacji, Bośni i Hercegowinie, Portugalii, Włoszech, Niemczech, Francji oraz Polsce. Każdy odcinek to opowieść o lokalnych smakach, kuchniach, rynkach i straganach. Usłyszymy historie związane z krajobrazami, architekturą, sztuką czy codziennym życiem mieszkańców, a także pospacerujemy uliczkami miast, odwiedzimy puby, winiarnie i wraz z prowadzącym przyrządzimy wyśmienite dania w naturalnych plenerach.

Filmowcy odwiedzają Meridę, największe miasto Jukatanu. Miejsce to w przeszłości było uważane za niezwykle zasobne w bogactwa. Obecnie słynie z unikalnych zabytków. Źródłem wysokich zysków tutejszych mieszkańców były okoliczne uprawy agawy sizalowej. Widzowie dowiedzą się, jak powstaje sizal, czym dokładnie jest i dlaczego niegdyś uchodził za wyjątkowo cenny surowiec. U wybrzeży Zatoki Meksykańskiej Robert Makłowicz poznaje lokalne plaże i ofertę kulinarną. Odbywa rejs łodzią po namorzynowych rozlewiskach Celestun, gdzie funkcjonuje niezwykły rezerwat biosfery. Prezentuje również przepis na filety rybne z pieca na modłę jukatańską.

Twórcy

Zobacz także

Ładuję...