Robert Makłowicz: Tajlandia: W królestwie kauczuku (123)
W skrócie
Autorski cykl charyzmatycznego Roberta Makłowicza, który od dekad z wdziękiem, erudycją i humorem mówi o smakach, gotuje w ciekawych lokalizacjach i rozmawia z interesującymi ludźmi.
Oglądaj w telewizji
Opis
Autorski cykl powszechnie znanego z telewizji i internetu, charyzmatycznego Roberta Makłowicza, który od dekad z wdziękiem, erudycją i humorem mówi o smakach, gotuje w ciekawych lokalizacjach, rozmawia z interesującymi ludźmi i opowiada historie z różnych zakątków świata. Tym razem w swoim niepowtarzalnym stylu oprowadza widzów po m.in. Tajlandii, Jordanii, Irlandii, Dalmacji, Bośni i Hercegowinie, Portugalii, Włoszech, Niemczech, Francji oraz Polsce. Każdy odcinek to opowieść o lokalnych smakach, kuchniach, rynkach i straganach. Usłyszymy historie związane z krajobrazami, architekturą, sztuką czy codziennym życiem mieszkańców, a także pospacerujemy uliczkami miast, odwiedzimy puby, winiarnie i wraz z prowadzącym przyrządzimy wyśmienite dania w naturalnych plenerach.
Ekipa przemierza prowincję Trang, która od końca XIX wieku słynęła z upraw drzew kauczukowych. Pozyskiwany z nich surowiec służył do produkcji lateksu. W stolicy prowincji o tej samej nazwie mieszka od wieków ludność pochodzenia chińskiego. Filmowcy odwiedzają lokalne targi spożywcze, restauracje i kawiarnie. Widzowie poznają specyfikę dań określanych chińskim terminem dim sum.