W kotle historii: Jaja na Wembley. Żołądki pod specjalnym nadzorem

W skrócie
Łukasz Modelski przybliża kulinarne ciekawostki z dawnych lat. Każdy odcinek poświęcony jest innej dacie. Historyk sztuki i kultury średniowiecza przedstawi przepisy m.in. mistrzów kuchni w Wersalu.
Oglądaj w telewizji


Opis
Wraz z Łukaszem Modelskim widzowie przeniosą się w przeszłość, by poznać kulinarne smaki dawnych lat. Każdy odcinek poświęcony jest innej ważnej historycznie dacie. Prowadzący, historyk sztuki i kultury średniowiecza, przedstawi ciekawe przepisy, po które sięgał m.in. kucharz króla Stanisława Augusta Poniatowskiego czy mistrzowie w Wersalu. Nie zabraknie też receptur z kuchni polowych z czasów bitwy warszawskiej.
17 października 1973 roku na Stadionie Wembley w Londynie reprezentacja Polski zremisowała z Anglią 1:1, co zapewniło jej awans do Mistrzostw Świata w 1974 roku. Trener Kazimierz Górski wielokrotnie podkreślał wagę tego meczu w historii polskiego futbolu. Podczas tego mundialu, odbywającego się w RFN i Berlinie Zachodnim, Polska okazała się jedną z największych niespodzianek, zajmując trzecie miejsce, tuż za RFN i Holandią.