W kotle historii: Przy pełnych zwycięstwo. Stół i pole bitwy

magazyn kulinarny Polska 2020-2024  od 12 lat
zdjęcie

W skrócie

W 1674 roku ukazał się zbiór dzieł Wespazjana Kochowskiego "Niepróżnujące próżnowanie". Twórca w swojej poezji motywował rodaków do walki, chwalił życie na wsi i wyrażał wdzięczność niebiosom.

Oglądaj w telewizji

Wt 19.08 8:20
TVP Historialogo
Wt 19.08 8:30
TVP Historia 2logo

Opis

Wraz z Łukaszem Modelskim widzowie przeniosą się w przeszłość, by poznać kulinarne smaki dawnych lat. Każdy odcinek poświęcony jest innej ważnej historycznie dacie. Prowadzący, historyk sztuki i kultury średniowiecza, przedstawi ciekawe przepisy, po które sięgał m.in. kucharz króla Stanisława Augusta Poniatowskiego czy mistrzowie w Wersalu. Nie zabraknie też receptur z kuchni polowych z czasów bitwy warszawskiej.

6 października 1674 roku w Krakowie ukazał się zbiór dzieł Wespazjana Kochowskiego pod tytułem "Niepróżnujące próżnowanie". Składa się on z kilkuset utworów, które są podzielone na cztery księgi liryków, jedną księgę epod oraz dwie księgi epigramatów. Kochowski w swoich utworach różnorodnie przedstawił bogactwo tematów i uczuć, a także wykorzystał rozmaite środki stylistyczne i formy wersyfikacyjne. W swojej poezji motywował rodaków do walki, chwalił życie na wsi i rodzinne strony. Dziękował również niebiosom za opiekę i w zabawny sposób ukazywał codzienne życie.

Twórcy

Zobacz także

Ładuję...