W kotle historii: Wacław Rzewuski rusza na wschód. Wacław z Arabii - losy polskiego emira

W skrócie
Łukasz Modelski przybliża kulinarne ciekawostki z dawnych lat. Każdy odcinek poświęcony jest innej dacie. Historyk sztuki i kultury średniowiecza przedstawi przepisy m.in. mistrzów kuchni w Wersalu.
Oglądaj w telewizji


Opis
Wraz z Łukaszem Modelskim widzowie przeniosą się w przeszłość, by poznać kulinarne smaki dawnych lat. Każdy odcinek poświęcony jest innej ważnej historycznie dacie. Prowadzący, historyk sztuki i kultury średniowiecza, przedstawi ciekawe przepisy, po które sięgał m.in. kucharz króla Stanisława Augusta Poniatowskiego czy mistrzowie w Wersalu. Nie zabraknie też receptur z kuchni polowych z czasów bitwy warszawskiej.
Wacław Rzewuski, znany awanturnik i mistrz autokreacji, zasłynął wyjątkowymi dokonaniami. Jako poliglota i orientalista zdobył uznanie Beduinów, zyskując tytuł emira. Po powrocie na Podole, zafascynowany kulturą Wschodu, zajmował się hodowlą koni arabskich. Jego styl życia był przeniknięty arabskimi wpływami, zarówno w stroju, jak i w kuchni. W czasie powstania listopadowego, jak głosi legenda, miał ruszyć do walki w turbanie.