W kotle historii: Honoratka i rewolucja. Gilotyna w kultowej warszawskiej kawiarni XIX w.
magazyn kulinarny Polska 2020-2024

W skrócie
Łukasz Modelski przybliża kulinarne ciekawostki z dawnych lat. Każdy odcinek poświęcony jest innej dacie. Historyk sztuki i kultury średniowiecza przedstawi przepisy m.in. mistrzów kuchni w Wersalu.
Oglądaj w telewizji
Pon 17.03 8:50
TVP Historia 2
Opis
Wraz z Łukaszem Modelskim widzowie przeniosą się w przeszłość, by poznać kulinarne smaki dawnych lat. Każdy odcinek poświęcony jest innej ważnej historycznie dacie. Prowadzący, historyk sztuki i kultury średniowiecza, przedstawi ciekawe przepisy, po które sięgał m.in. kucharz króla Stanisława Augusta Poniatowskiego czy mistrzowie w Wersalu. Nie zabraknie też receptur z kuchni polowych z czasów bitwy warszawskiej.
Twórcy
Zobacz także
W kotle historii: Wacław Rzewuski rusza na wschód. Wacław z Arabii - losy polskiego emira
Śr, 05.03 8:50
W kotle historii: Ślub Jagiełły i Elżbiety Pileckiej. Król żeni się z miłości!
Czw, 06.03 8:50
W kotle historii: Zaślubiny z morzem. Pierścienie i kartoflanka
Pt, 07.03 8:45
W kotle historii: Kawa i piwo. Klemens VIII w Polsce. O, Santa Piva di Varka!
Pon, 10.03 8:50
W kotle historii: Przemówienie Gomułki na placu Defilad. Odwilż i schab
Wt, 11.03 8:55
W kotle historii: Bitwa pod Mątwami. Król i rokoszanin - pierwsze stoły Rzeczypospolitej
Śr, 12.03 8:55
W kotle historii: Co jest edukacyją? Liceum Krzemienieckie otwiera podwoje. Szkolna stołówka - obficie i nowocześnie
Czw, 13.03 8:50
W kotle historii: Śmierć Henryka Probusa. Książę - poeta i zatruty chleb
Pt, 14.03 8:45