W kotle historii: Co jest edukacyją? Liceum Krzemienieckie otwiera podwoje. Szkolna stołówka - obficie i nowocześnie

W skrócie
Liceum Krzemienieckie na Wołyniu było nowoczesną szkołą z dobrze przemyślanym planem zbiorowego żywienia. Nad serwowanymi daniami czuwał sam dyrektor placówki. Opowie o tym Łukasz Modelski.
Oglądaj w telewizji

Opis
Wraz z Łukaszem Modelskim widzowie przeniosą się w przeszłość, by poznać kulinarne smaki dawnych lat. Każdy odcinek poświęcony jest innej ważnej historycznie dacie. Prowadzący, historyk sztuki i kultury średniowiecza, przedstawi ciekawe przepisy, po które sięgał m.in. kucharz króla Stanisława Augusta Poniatowskiego czy mistrzowie w Wersalu. Nie zabraknie też receptur z kuchni polowych z czasów bitwy warszawskiej.
Liceum Krzemienieckie na Wołyniu było niezwykłym eksperymentem pedagogicznym. W nowoczesnej pod każdym względem szkole szczególnie przemyślana była kwestia zbiorowego żywienia. Serwowane każdego dnia na stołówce dania były osobiście planowane przez samego dyrektora placówki, Tadeusza Czackiego.