W kotle historii: Zaślubiny z morzem. Pierścienie i kartoflanka
magazyn kulinarny Polska 2020-2024

W skrócie
Łukasz Modelski przybliża kulinarne ciekawostki z dawnych lat. Każdy odcinek poświęcony jest innej dacie. Historyk sztuki i kultury średniowiecza przedstawi przepisy m.in. mistrzów kuchni w Wersalu.
Oglądaj w telewizji
Pt 7.03 8:45
TVP Historia 2
Opis
Wraz z Łukaszem Modelskim widzowie przeniosą się w przeszłość, by poznać kulinarne smaki dawnych lat. Każdy odcinek poświęcony jest innej ważnej historycznie dacie. Prowadzący, historyk sztuki i kultury średniowiecza, przedstawi ciekawe przepisy, po które sięgał m.in. kucharz króla Stanisława Augusta Poniatowskiego czy mistrzowie w Wersalu. Nie zabraknie też receptur z kuchni polowych z czasów bitwy warszawskiej.
Twórcy
Zobacz także
W kotle historii: Bitwa pod Kłuszynem. Suchy prowiant do Moskwy
Pon, 24.02 8:50
W kotle historii: Gębą i ręką. Polski sobór w Konstancji
Wt, 25.02 8:55
W kotle historii: Zieleńce i szpinak. Co jadał książę Pepi?
Śr, 26.02 8:50
W kotle historii: Lampa, która zmieniła świat. Ignacy Łukasiewicz uczy Rockefellera
Czw, 27.02 8:45
W kotle historii: Druccy-Lubeccy. Porozmawiajmy o polskich winach
Pt, 28.02 8:50
W kotle historii: Jaja na Wembley. Żołądki pod specjalnym nadzorem
Pon, 03.03 8:55
W kotle historii: Przemysł, strajk i baseball
Wt, 04.03 8:55
W kotle historii: Wacław Rzewuski rusza na wschód. Wacław z Arabii - losy polskiego emira
Śr, 05.03 8:50
W kotle historii: Ślub Jagiełły i Elżbiety Pileckiej. Król żeni się z miłości!
Czw, 06.03 8:50