W kotle historii: Przy pełnych zwycięstwo. Stół i pole bitwy
magazyn kulinarny Polska 2020-2024

W skrócie
Łukasz Modelski przybliża kulinarne ciekawostki z dawnych lat. Każdy odcinek poświęcony jest innej dacie. Historyk sztuki i kultury średniowiecza przedstawi przepisy m.in. mistrzów kuchni w Wersalu.
Oglądaj w telewizji
Wt 25.03 8:55
TVP Historia 2
Opis
Wraz z Łukaszem Modelskim widzowie przeniosą się w przeszłość, by poznać kulinarne smaki dawnych lat. Każdy odcinek poświęcony jest innej ważnej historycznie dacie. Prowadzący, historyk sztuki i kultury średniowiecza, przedstawi ciekawe przepisy, po które sięgał m.in. kucharz króla Stanisława Augusta Poniatowskiego czy mistrzowie w Wersalu. Nie zabraknie też receptur z kuchni polowych z czasów bitwy warszawskiej.
Twórcy
Zobacz także
W kotle historii: Co jest edukacyją? Liceum Krzemienieckie otwiera podwoje. Szkolna stołówka - obficie i nowocześnie
Czw, 13.03 8:45
W kotle historii: Śmierć Henryka Probusa. Książę - poeta i zatruty chleb
Pt, 14.03 8:45
W kotle historii: Honoratka i rewolucja. Gilotyna w kultowej warszawskiej kawiarni XIX w.
Pon, 17.03 8:50
W kotle historii: Chocim: wspólnie przeciw Osmanom. Cztery armie, cztery kuchnie
Wt, 18.03 8:55
W kotle historii: De Gaulle w PRL. Generał powraca do Polski
Śr, 19.03 8:55
W kotle historii: Bitwa pod Płowcami - zwycięstwo czy remis?
Czw, 20.03 8:50
W kotle historii: Koronacja Augusta II: wszystko na pokaz. Warszawa i Drezno, czyli najweselsze dwory w Europie
Pt, 21.03 8:50
W kotle historii: Zjazd gnieźnieński. Czym ugościć cesarza?
Pon, 24.03 8:55