Historia kuchni polskiej: "Kapłon we flaszy" - sekrety Stanisława Czernieckiego (8)

W skrócie
Stanisław Czerniecki zasłynął jako autor pierwszej polskiej książki kucharskiej, "Compendium ferculorum", która powstała w XVII w. Wpłynął na kulturę kulinarną, a jego przepisy wciąż są inspirujące.
Oglądaj w telewizji

Opis
Pierwsze kompleksowe opracowanie poświęcone historii polskiej kuchni, które systematycznie prezentuje istotę i bogactwo kulinarne, jakie otrzymaliśmy do naszych przodków.
W połowie XVII wieku Rzeczpospolita przechodziła trudny czas, walcząc z wieloma zagrożeniami, w tym Kozakami, Moskwą i szwedzką inwazją w 1655 roku. Wojenna zawierucha stała się okazją do kariery dla wielu młodych Polaków, w tym Stanisława Czernieckiego. Początkowo walczył on jako żołnierz przeciwko licznym przeciwnikom, takim jak Szwedzi, Brandenburczycy, Tatarzy, Kozacy i Rosjanie, ale zapisał się w historii przede wszystkim jako mistrz kulinarny i autor pierwszej polskojęzycznej książki kucharskiej, "Compendium ferculorum". Zdobył uznanie jako kuchmistrz Aleksandra Michała Lubomirskiego z Nowego Wiśnicza. Dzięki swojej książce i pracy na dworze stanowił wzór dla późniejszych pokoleń kucharzy, wpływając na polską kulturę kulinarną przez ponad sto lat. Jego unikalne przepisy, jak "czernina bez krwi", "frykasza zabielana", "ulipki" czy "kapłon we flaszy", mogą nadal intrygować współczesnych smakoszy.