Historia kuchni polskiej: Kartofle. Koniec głodu? (16)

magazyn kulinarny Polska 2024-2025  od 12 lat
zdjęcie

W skrócie

Wśród roślin przywiezionych do Europy przez Kolumba i jego następców wyróżnia się ziemniak. Historyk Jarosław Dumanowski oraz ekspert Maciej Nowicki badają wpływ tego warzywa na kuchnię polską.

Oglądaj w telewizji

Śr 23.04 11:30
TVP Historialogo
Śr 23.04 11:35
TVP Historia 2logo
Pt 25.04 18:15
TVP Historia 2logo

Opis

Pierwsze kompleksowe opracowanie poświęcone historii polskiej kuchni, które systematycznie prezentuje istotę i bogactwo kulinarne, jakie otrzymaliśmy do naszych przodków.

Wśród roślin przywiezionych do Europy przez Kolumba i jego następców wyróżnia się ziemniak, który szybko zdobył ogromną popularność. Stał się nie tylko częstym składnikiem kuchni, ale również kluczowym elementem w walce z głodem, co uczyniło go symbolem globalizacji. Pochodzący z Peru ziemniak zyskał wyjątkowe znaczenie historyczne, przyrodnicze i społeczne. Swoją szczególną pozycję zdobył w XIX wieku, gdy zaczęto publikować książki kucharskie poświęcone wyłącznie jemu. Historyk Jarosław Dumanowski oraz ekspert Maciej Nowicki badają rolę ziemniaka w historii, a także jego wpływ na kuchnię polską, próbując odpowiedzieć na pytanie, co przyczyniło się do jego sukcesu.

Zobacz także

Ładuję...