W kotle historii: Kardynalskie delicje. Włoski triumf Marii Kazimiery
W skrócie
Widzowie dowiedzą się więcej o emigracji i przysmakach, którymi się wówczas raczono. Nie zabraknie przepisów na niektóre z nich, choćby: kandyzowane pomarańcze w czekoladzie czy przepiórki w ziołach.
Oglądaj w telewizji
Opis
Wraz z Łukaszem Modelskim widzowie przeniosą się w przeszłość, by poznać kulinarne smaki dawnych lat. Każdy odcinek poświęcony jest innej ważnej historycznie dacie. Prowadzący, historyk sztuki i kultury średniowiecza, przedstawi ciekawe przepisy, po które sięgał m.in. kucharz króla Stanisława Augusta Poniatowskiego czy mistrzowie w Wersalu. Nie zabraknie też receptur z kuchni polowych z czasów bitwy warszawskiej.
Widzowie dowiedzą się więcej o emigracji i przysmakach, którymi się wówczas raczono. Nie zabraknie przepisów na niektóre z nich, choćby: kandyzowane pomarańcze zanurzone w czekoladzie czy pieczone przepiórki w ziołach. Przepisy prezentuje Łukasz Modelski znany widzom TVP Historia z cykli "Kuchnia Jagiellonów", "Kuchnia Żydów polskich" czy "Kuchnia Dwudziestolecia".