W kotle historii: Górny Śląsk. Buchty i karminadle
W skrócie
Widzowie poznają przepisy kuchni śląskiej, w tym także te nawiązujące do filmu Kazimierza Kutza 'Perła w koronie'. Karminadle są rodzajem kotletów mielonych, a buchty to kluski na parze.
Oglądaj w telewizji
Opis
Wraz z Łukaszem Modelskim widzowie przeniosą się w przeszłość, by poznać kulinarne smaki dawnych lat. Każdy odcinek poświęcony jest innej ważnej historycznie dacie. Prowadzący, historyk sztuki i kultury średniowiecza, przedstawi ciekawe przepisy, po które sięgał m.in. kucharz króla Stanisława Augusta Poniatowskiego czy mistrzowie w Wersalu. Nie zabraknie też receptur z kuchni polowych z czasów bitwy warszawskiej.
Widzowie poznają przepisy kuchni śląskiej, w tym także te nawiązujące do filmu Kazimierza Kutza "Perła w koronie". Karminadle to rodzaj kotletów mielonych. Nieodłącznym elementem kuchni regionu są także buchty, czyli kluski na parze.