W kotle historii: Unia lubelska, ale kuchnia włoska
W skrócie
Widzowie poznają upodobania kulinarne Polaków żyjących w czasie zawarcia unii lubelskiej. Prowadzący przedstawi przepis na lecznicze lizaki. Przyrządzi wołowinę z receptury Bartolomea Scappiego.
Oglądaj w telewizji
Opis
Wraz z Łukaszem Modelskim widzowie przeniosą się w przeszłość, by poznać kulinarne smaki dawnych lat. Każdy odcinek poświęcony jest innej ważnej historycznie dacie. Prowadzący, historyk sztuki i kultury średniowiecza, przedstawi ciekawe przepisy, po które sięgał m.in. kucharz króla Stanisława Augusta Poniatowskiego czy mistrzowie w Wersalu. Nie zabraknie też receptur z kuchni polowych z czasów bitwy warszawskiej.
Widzowie dowiedzą się, jak wyglądały upodobania kulinarne Polaków żyjących w czasie zawarcia unii lubelskiej. Prowadzący przedstawi także przepis na lecznicze lizaki pochodzący ze zbiorów włoskiego zakonnika Aleksego Pedemontana. Oprócz tego zostanie przyrządzona duszona wołowina z receptury Bartolomea Scappiego.