W kotle historii: Unia lubelska, ale kuchnia włoska

magazyn kulinarny Polska 2020-2024  od 12 lat
zdjęcie

W skrócie

Widzowie poznają upodobania kulinarne Polaków żyjących w czasie zawarcia unii lubelskiej. Prowadzący przedstawi przepis na lecznicze lizaki. Przyrządzi wołowinę z receptury Bartolomea Scappiego.

Oglądaj w telewizji

Śr 18.12 8:45
TVP Historia 2logo

Opis

Wraz z Łukaszem Modelskim widzowie przeniosą się w przeszłość, by poznać kulinarne smaki dawnych lat. Każdy odcinek poświęcony jest innej ważnej historycznie dacie. Prowadzący, historyk sztuki i kultury średniowiecza, przedstawi ciekawe przepisy, po które sięgał m.in. kucharz króla Stanisława Augusta Poniatowskiego czy mistrzowie w Wersalu. Nie zabraknie też receptur z kuchni polowych z czasów bitwy warszawskiej.

Widzowie dowiedzą się, jak wyglądały upodobania kulinarne Polaków żyjących w czasie zawarcia unii lubelskiej. Prowadzący przedstawi także przepis na lecznicze lizaki pochodzący ze zbiorów włoskiego zakonnika Aleksego Pedemontana. Oprócz tego zostanie przyrządzona duszona wołowina z receptury Bartolomea Scappiego.

Twórcy

Zobacz także

Ładuję...